تست CVS یا روش CVS یا آزمایش CVS چیست ؟

آزمایش سی وی اس CVS یا (Chorionic villus sampling)  یک تست تهاجمی و به نوعی یک آزمایش تشخیصی است که با نمونه‌برداری از پرزهای جفتی (کوریونی) جنین و برای تشخیص نقایص مادرزادی و اختلالات کروموزومی مانند تریزومی ۱۸ سندروم داون و غیر تجویز میشود آزمایش CVS چندین سال است که توسط مراکز و آزمایشگاه های معتبر ژنتیکی برای بررسی اختلالات ژنتیکی در جنین و مادر استفاده می شود.

تست تهاجمی یا آزمایش تهاجمی به آزمایش هایی مانند آزمایش CVSگفته می شود که در اوایل بارداری انجام گرفته و البته احتمال و خطر سقط ناخواسته جنین در این روش ها بیشتر است .

برای انجام آزمایش CVS نمونه کوچکی از پرزهای جفتی (کوریونی)  و سلول ها را در محل برخورد جفت با دیواره رحم بر می دارند پرزهای جفتی در حقیقت سلول های کوچکی از جفت هستند که از نظر ژنتیکی دارای ژن های مشابه ای با جنین هستند.

آزمایش CVS در اصفهانجفت چیست ؟

جفت در حقیقت یک قسمت از رحم در مادران باردار است که وظیفه رساندن اکسیژن و مواد غذایی به جنین را بر عهده دارد پرزهای جفتی یا همان کوریونی در بخشهای داخلی این قسمت و چسبیده به دیواره رحم قرار گرفتند در همدان پرزهای جفتی به شکل برجستگی های بسیار کوچکی هستند که از نظر ژنتیکی با جنین ویژگی های یکسانی دارند و کروموزوم های جنین با کروموزوم های پرزهای جفتی برابری می کند به همین دلیل است که نمونه برداری از پرزهای جفتی در آزمایش CVS می تواند به صورت کامل وضعیت ژنتیکی جنین را مشخص کند.

چرا باید آزمایش CVS را انجام دهیم ؟

تست CVS که معمولاً در زمان قبل از تولد نوزاد انجام می شود به طور کامل مشخص میکند ناهنجاری های ژنتیکی یا بیماری هایی از این دست در جنین شما وجود دارد یا خیر . برخی بیماری های ژنتیکی ای مانند سندروم داون و بیماری ای بی یا همان سندروم پروانه‌ای می تواند باعث بروز بیماری های خاص ای درون بدن جنین و پس از تولد برای نوزاد شود. بنابر این اگر در آزمایش های غربالگری بارداری در سه ماهه اول، مادر باردار پرخطر شناسایی شده و در گروه بارداری های پرخطر دسته بندی شود ممکن است پزشک یا متخصص ژنتیک شما برای تشخیص قطعی و زودهنگام این مشکل و در صورت نیاز صدور دستور سقط جنین آزمایش CVS را توصیه کند.

پس بهتر است برای تشخیص چنین بیماری هایی که زمینه ژنتیکی دارند قبل از تولد و حتی قبل از اقدام به بارداری با انجام مشاوره ژنتیکی و استفاده از یکی از روش های تست ژنتیکی مانند آمنیوسنتز، آزمایش CVS و یا سایر روش های مشابه نسبت به تشخیص وجود یا عدم وجود چنین بیماری های اقدام کرده تا از مشکلات بعدی برای مادر و نوزاد جلوگیری شود. شما بدون استرس و با اطمینان کامل می توانید جهت انجام آزمایش سی وی اس در اصفهان به آزمایشگاه ژنتیک ژن آزما مراجعه فرمایید.

ممکن است برخی از علت های زیر باعث ضرورت انجام  آزمایش CVS شود :

سوابق بیماری های ژنتیکی ای و ازدواج های فامیلی

ممکن است شما در خانواده خود فردی را داشته باشید که دچار یک سندروم ژنتیکی یا بیماری ژنتیکی است برخی از بیماری های ژنتیکی بسیار رایج هستند و در اغلب خانواده ها ممکن است به نوعی نهفته و آشکار وجود داشته باشد برخی اوقات نیز سبب وجود ازدواج‌های فامیلی متعدد و نسل در نسل احتمال بروز برخی از اختلالات ژنتیکی در شما یا خانواده تان می تواند بسیار بیشتر باشد به همین دلیل ممکن است زوجین قبل از تصمیم به فرزندآوری برای اطلاع از ابتلا به بیماری های ژنتیکی نسبت به انجام تست اقدام کنند اما اگر چنین نشود و شما در یک خانواده پر ریسک زندگی میکنید بسیار لازم و ضروری است که مادر قبل از تولد نوزاد از وجود احتمالی این دسته از بیماری ها و اختلالات اطلاع پیدا کند که با کمک آزمایش CVS  و دسترسی به کروموزوم های پرزهای جفتی جنین می توان وضعیت سلامتی جنین را به خوبی تشخیص داد.

نسبت به انجام آزمایش CVS اقدام فرمایید

بروز ناهنجاری ها کروموزومی بدون سوابق خانوادگی

حتی اگر شما در یک خانواده زندگی می کنید که از نظر ژنتیکی فردی در آن وجود ندارد که بیماری خاص یا سندروم خواسته ژنتیکی داشته باشد باز هم لازم است با کمک آزمایش CVS  از سلامت فیزیکی و ژنتیکی جنین مطلع شوید زیرا در اثر عوامل مختلف ممکن است ناهنجاری های خاص کروموزومی و ژنتیکی در جنین ایجاد شود بنابراین قبل از رشد کامل جنین باید در این خصوص اطلاع و اطمینان حاصل نمایید

به عنوان مثال اگر تعداد کروموزوم های بدن یک فرد از ۴۶ بیشتر یا کمتر شود ممکن است مشکلات بسیار را ایجاد کند بنابراین اگر خدای ناکرده جنین شما دارای ۴۵ کروموزوم یا ۴۷ کروموزوم باشد در حالت اول زمانی که جنین دارای ۴۵ کروموزوم تشخیص داده شود احتمال مرگ نوزاد و سقط ناخواسته جنین بیشتر خواهد شد و در حالت دوم هنگامی که جنین دارای ۴۷ کروموزومی باشد احتمال ایجاد سندروم دان در نوزاد شما بسیار بالا تر از حالت عادی خواهد شد بنابراین بسیار توصیه می کنیم در هنگام بارداری در زمان مشخص شده نسبت به انجام آزمایش CVS اقدام فرمایید.

انجام آزمایش CVS

وجود اختلالات متابولیکی در بدن مادران باردار بالای ۳۵ سال

در صورت بروز شرایط خاصی، مادران دارای بدن و شرایط مناسبی برای بارداری و زایمان نخواهند بود. چنین اختلالاتی متابولیکی و در بدن مادران بالای ۲۵ سال بیشتر رخ می دهد می‌تواند باعث بروز بیماریهای ژنتیکی و زمینه‌ای در نوزاد و جنین شود.

به زبان ساده تر در بدن دختران و بانوان تخمک ها از ابتدا وجود دارد و به صورت ماهانه در بدن آزاد می شود اما زمانی که سن مادر افزایش پیدا کند فرایند تخمک گذاری در رحم با اختلال و زمان بندی نادرست انجام شده که این موضوع ممکن است باعث بارداری با تخمک آسیب دیده و یا تخمکی که مشکل دارد شود همه این مسائل باید قبل از زایمان مورد بررسی پزشک متخصص ژنتیکی قرار بگیرد ولی چنانچه در حال حاضر باردار هستید و سن شما بالای ۳۵ سال است از آنجایی که مستعد بروز بیماری های ژنتیکی در جنین خود هستید از نظر غربالگری بارداری پرخطر محسوب می شوید بهتر است نسبت به انجام آزمایش CVS و یا آزمایش آمنیوسنتز اقدام فرمایید.

بهترین آزمایشگاه ژنتیک اصفهان ژن آزما در اصفهان با سابقه بسیار زیادی در زمینه انجام آزمایش سی وی اس در اصفهان آماده خدمت رسانی به شما عزیزان است بنابراین شما بدون استرس و با اطمینان کامل می توانید جهت انجام آزمایش CVS در اصفهان آزمایشگاه ژنتیک ژن آزما مراجعه فرمایید. همچنین در صورت نیاز به انجام آزمایش آمنیوسنتز در اصفهان میتواند بر روی این لینک کلیک کنید

زمان انجام آزمایش CVS

زمان انجام آزمایش CVS معمولاً در سه ماهه اول حاملگی در زمانی مابین هفته های دهم و دوازدهم بارداری انجام می شود. به دلیل اینکه آزمایش CVS نسبت به روش آمنیوسنتز در مراحل زودهنگام تر قابل انجام است لذا می تواند در زمان کوتاه تری در خصوص سلامت جنین اطمینان خاطر دهد و پزشک را قادر سازد که بسیار سریع تر در خصوص ادامه یاخته حاملگی تصمیم گیری کند. همین مسئله یکی از تفاوت های اساسی آزمایش آمنیوسنتز و آزمایش CVS می باشد.

از آنجایی که آزمایش CVS وضعیت بروز بیماری های ژنتیکی در جنین را خیلی سریعتر از روش آمنیوسنتز مشخص میکند ‌تواند امکان طی شدن مراحل سقط قانونی را در ماههای پایین تر برای مادران باردار راحت تر کرده و مادران باردار با خطر کمتری برای فقط روبرو می شود.

نحوه انجام آزمایش CVS

مراحل انجام تست CVS (نمونه برداری با روش CVS)

به صورت کلی هنگامی که شما برای مشاوره اولیه در خصوص انجام آزمایش CVS مراجعه می کنید پزشک از شما میخواهد تا یک سونوگرافی انجام دهید تا سن و میزان رشد جنین مشخص شود همچنین محل و نوع قرارگیری جفت و جنین در سونوگرافی مشخص میشود که این کار برای اطلاع از زودترین زمانی که شما می توانید آزمایش CVS را انجام دهید.

برای اطلاع از مراحل انجام آزمایش CVS باید بدانید معمولاً دو روش برای انجام این تست وجود دارد که در زیر به صورت کامل بررسی شده و اینکه کدام یک از این روش ها برای شما مناسب است کاملاً به تشخیص پزشک و وضعیت بدنی مادر و گاهی اوقات نیز به وضعیت جنین بستگی دارد.

روش نمونه برداری از واژن : در این روش ابزار خاصی مانند یک لوله از طریق دهانه رحم وارد جفت شده و سپس مراحل نمونه برداری را انجام میدهد. لازم به ذکر است در حین انجام این روش به صورت همزمان سونوگرافی نیز انجام میشود و این اقدام به جهت اطلاع یافتن از موقعیت دقیق جفت و جنین شماست.

روش نمونه برداری از شکم : در این روش که ترانس شکمی نام دارد پزشک با وارد کردن یک سوزن نسبتاً بلند از طریق شکم وارد جفت میشود مراحل نمونه‌ برداری از پرزهای جفتی را انجام میدهد. همچنین در حین انجام این روش هم به صورت همزمان سونوگرافی انجام خواهد شد.

به طور کلی در هر دو روش مدت زمان نمونه برداری بیش از ۳۰ دقیقه طول می کشد. گرچه ممکن است انجام این آزمایش کمی دردناک باشد اما خیلی سریع تمام خواهد شد.

همچنین باید توجه داشته باشید که احتمال بروز عفونت در آزمایش CVS وجود دارد در مواردی بسیار نادر بروز نقص هایی در انگشتان دست و پای نوزاد گزارش شده که معمولاً در آن موارد آزمایش CVS در هفته های نهم بارداری و زودتر از آن انجام داده شده است. بر اساس بررسی های صورت گرفته تجربه نمونه گیر و یا نحوه انجام آزمایش ارتباطی با میزان خطر و احتمال بروز این نقایص ندارد و معمولا به دلیل وجود این خطرات انجام آزمایش CVS زودتر از هفته یازدهم بارداری به هیچ وجه توصیه نمی شود.

همچنین اگر Rh مادر در زمان انجام روش CVS منفی باشد، پزشک پیش از شروع نمونه‌ برداری در صورت نیاز و برای جلوگیری از اختلالات خونی مادر و جنین، پادتن Rh یا روگام (Rhogam) تزریق خواهد کرد.

به هر صورت نمونه برداشته شده از پرزهای جنینی در رحم شما برای بررسی و کشت به آزمایشگاه های معتبر ژنتیکی مانند آزمایشگاه ژنتیک ژن آزما ارسال می‌شود معمولاً نتیجه کشت طی دو هفته آماده می‌شود و پس از آن پزشک متخصص ژنتیک نتیجه را برای شما در یک جلسه مشاوره ژنتیک شرح خواهد داد.

هزینه انجام آزمایش CVS در سال 1402چه کسانی کاندید انجام عمل CVS هستند :

  • کسانی که مشکلات ژنتیکی مانند بیماری تی ساکس، هموفیلی، آنمی سیکل سل، بتاتالاسمی در خود یا اقوام نزدیک دارند.
  • افرادی که سن بالای 35 سال دارند.
  • افرادی که آزمایش غربالگری جنینی سه ماهه اول آنها وجود ناهنجاری خاص در جنین را نشان می دهد.
  • افرادی که در سونوگرافی معمولی یا سه بعدی ناهنجاری خاصی گزارش شده است.
  • تعیین جنسیت جنین در مواردی که یک اختلال وابسته به جنس جنین مطرح باشد.

خطرات و عوارض آزمایش CVS

آزمایش CVS همانند بسیاری از آزمایش های دیگر ممکن است خطرات محدود و عوارض خاصی را برای مادران باردار باعث شود که البته در خصوص آزمایش CVS  این عوامل بیشتر به شرایط فیزیکی مادر و مهارت متخصص نمونه برداری از پرزهای جنینی بستگی دارد به همین علت اینکه کدام مجموعه را برای انجام آزمایش CVS انتخاب می کنید بسیار مهم است آزمایشگاه باید بسیار معتبر باشد و در صورت بروز خطا مسئولیت آن اتفاق را برعهده بگیرد.

لازم به ذکر است آزمایشگاه ژنتیک پزشکی ژن آزما واقع در اصفهان با سابقه بسیار زیادی در زمینه انجام آزمایش CVS در اصفهان آماده خدمت رسانی به شما عزیزان و با متخصصین پریناتولوژیست بسیار دقیق و حرفه‌ای جهت انجام نمونه گیری از پرزهای جفتی همکاری می کند بنابراین شما بدون استرس و با اطمینان کامل می توانید جهت انجام آزمایش CVS در اصفهان آزمایشگاه ژنتیک ژن آزما مراجعه فرمایید. همچنین در صورت نیاز به انجام آزمایش آمنیوسنتز در اصفهان میتواند بر روی این لینک کلیک کنید.

به هر حال در بخش زیر برخی از عوارضی که ممکن است برای مادران باردار ایجاد شود را بررسی می کنیم :

درد و گرفتگی شکمی

در حین مراحل انجام آزمایش CVS به دلیل اینکه ابزار خاص لوله مانندی به داخل رحم وارد میشود ممکن است گرفتگی شکم برای شما رخ دهد این گرفتگی چندان شدید نیست و درد زیادی نیز ندارد و بعد از مدتی برطرف میشود اما چنانچه احساس کردید که گرفتگی شکم و درد شما تا چندین ساعت ادامه دار بوده لازم است به پزشک مراجعه کنید تا وضعیت رحم، جنین و بدن شما مجددا بررسی شود.

خونریزی یا نشت مایع آمنیوتیک

در صورتی که عملیات نمونه برداری از پرزهای جفتی توسط نمونه بردار متخصص و دقیق انجام شود ممکن است به سبب ورود ابزاری که برای این کار استفاده می شود با برخورد لوله نمونه برداری با بخش های داخلی بدن و رحم خونریزی ایجاد شود این خونریزی در صورتی که نزدیک به جفت باشد بسیار خطرناک خواهد بود .  همچنین امکان دارد مایع آمنیوتیک بعد از انجام این تست نشت پیدا کند بنابراین پزشک متخصصی که مسئولیت نمونه برداری از پرزهای جفتی را برعهده دارد باید بسیار با دقت این کار را انجام دهد و لوله را تا حد مشخصی وارد رحم کند .

مراحل انجام آزمایش سی وی اس در اصفهان

سقط جنین ناخواسته

اگر در حال انجام  آزمایش CVS کوچکترین ضربه یا آسیبی به جنین یا جفت وارد شود ممکن است باعث بروز سقط جنین در اثر نمونه برداری از پرزهای جفتی شود البته که این اتفاق بسیار نادر است موارد معدودی از بروز این مشکل توسط پزشکان گزارش شده .

امکان بروز زایمان زودرس

انجام  آزمایش CVS عنوان یکی از عوارض جانبی می تواند باعث بروز زایمان زودرس شود البته احتمال بروز این اتفاق نیز بسیار کم است به دلیل اینکه این آزمایش در سه ماهه اول بارداری انجام میشود و البته به همین دلیل این آزمایش در این زمان انجام می گیرد زیرا هرچه این آزمایش دیرتر انجام شود و در صورتی که انجام آزمایش CVS به سه ماهه دوم بارداری موکول شود احتمال بروز این عارضه یعنی زایمان زودرس در اثر آزمایش CVS بیشتر خواهد شد .

لازم به ذکر است شما بدون استرس و با اطمینان کامل می توانید جهت انجام آزمایش سی وی اس در اصفهان آزمایشگاه ژنتیک ژن آزما مراجعه فرمایید. همچنین در صورت نیاز به انجام آزمایش آمنیوسنتز در اصفهان میتواند بر روی این لینک کلیک کنید.