مقدمه

آزمایشات ژنتیکی از مهم ترین آزمایشاتی هستند که معمولا در طول دوران بارداری و پیش از زایمان انجام می شوند. همچنین دقت آزمایشات ژنتیکی از مواردی است که صحبت در مورد آن از اهمیت بالایی برخوردار است . این آزمایشات برای بانوان بارداری که بیشتر از 35 سال سن دارند، از اهمیت بیشتری برخوردار است. زیرا جنین در این بارداری ها در معرض مشکلات ژنتیکی بیشتری قرار دارد. البته ممکن است این آزمایشات به دلایل دیگری نیز انجام شوند.

از آنجایی که در آزمایش های ژنتیکی DNA شخص مورد بررسی قرار می گیرد، تشخیص نسبت های خونی نیز با این آزمایشات امکان پذیر است. به طور کلی آزمایش های ژنتیکی می تواند در بررسی و تشخیص مشکلات ژن ها نقش بسیار موثری داشته باشد. به همین منظور در ادامه قصد داریم شما را با میزان دقت آزمایشات ژنتیکی، بیشتر آشنا کنیم.

 

اهمیت انجام آزمایشات ژنتیکی

آزمایشات ژنتیکی تاثیر بسیار زیادی در تشخیص و تعیین مشکلات ژنتیکی و بیماری های ناشی از آن دارند. به همین دلیل است که غربالگری های دوران بارداری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند. از مهم ترین آزمایش های ژنتیکی و دلایل انجام آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود.

  • آزمایشات تشخیصی: که معمولا هنگام بروز علائم بیماری های خاص انجام می شوند. می توانند در تشخیص وجود بیماری های ژنتیکی نقش بسیار موثری داشته باشند.
  • آزمایشات پیش بینی کننده: این آزمایش ها نیز پیش از بروز هرگونه علائمی انجام می شوند. معمولا افرادی که به صورت وراثتی سابقه بیماری های ژنتیکی در خانواده داشته باشند، این آزمایشات را انجام می دهند.
  • آزمایش های ناقل: آزمایش هایی هستند که برای افراد در معرض خطر اختلالات ژنتیکی تجویز می شوند. به طور مثال گروه قومی خاصی ممکن است در معرض خطر نوعی بیماری ژنتیکی باشند. این افراد برای اطمینان از سلامتی و یا بیماری خود باید آزمایش های ژنتیکی ناقل را انجام دهند.
  • فارماکوژنتیک: این آزمایشات نیز زمانی که فرد بیماری خاصی داشته باشد، انجام می گردد. معمولا از این آزمایش برای تشخیص نوع دارو و دوز مصرفی آن برای بیمار استفاده می نمایند.
  • آزمایشات پیش از تولد: این غربالگری ها نیز در طول بارداری انجام می شوند. بنابراین می توانند از تولد نوزادانی که اختلالات ژنتیکی دارند، تا میزان قابل توجهی جلوگیری نمایند. تشخیص سندرم داون، اختلالات ژنی سندرم تریزومی 18 از اصلی ترین دلایل انجام این غربالگری ها می باشد.
  • غربالگری نوزادان: از رایج ترین آزمایشات ژنتیکی می باشد که به منظور بررسی و تشخیص ناهنجاری های متابولیکی و ژنتیکی انجام می شود.

میزان دقت آزمایشات ژنتیکی

با توجه به تحقیقات و بررسی های انجام شده روی آزمایشات ژنتیکی مشخص شده که این آزمایشات از دقت بسیار بالایی برخوردار می باشند. به همین دلیل است که پزشکان در شرایط مختلف از اهمیت این آزمایش ها غافل نمی شوند. البته در هر شرایطی نباید برای انجام این آزمایش ها اقدام نمود. زیرا در برخی از مواقع ممکن است انجام این تست ها با خطرات جسمی همراه باشد.

به همین دلیل تنها در صورتی که پزشکان با بررسی های اولیه انجام این تست ها را ضروری بدانند، باید برای انجام آزمایش ژنتیکی اقدام کرد. البته آزمایشاتی که نیاز به نمونه گیری خون و ادرار دارند، معمولا خطری را به همراه ندارند. اما نمونه برداری هایی از ویلوس کوریونی، آمنیوسنتز و … ممکن است با خطرات جسمی کمی همراه باشند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *